XSSML_VISIBLE: ArhKomuna na FLUID #5 dizajn forumu

Dogadjaj

Datum

28.04.2017

U okviru regionalnog projekta „Naš grad, naša scena“ ArhKomuna – centar za arhitekturu i kulturu u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom u Podgorici realizovala je projekat “XSSML” koji ima za cilj da kroz modele participativnog projektovanja / dizajna animira i uključi korisnike prostora i lokalnu zajednicu i da adekvatnim intervencijama identifikuje i aktivira zapuštene javne prostore različitih dimenzija (XS, S, M, L) čineći ih tako upotrebljivim – vidljivim (visible).

Radionicu „Participativni dizajn: XSSML_VISIBLE“ vodili su Ivan Kucina (DIA, Dessau, DE) i Slavica Stamatović Vučković (AF, Podgorica, ME), uz asistentkinje Mr Jelenu Bajić Šestović, Mariju Ćaćić i Nevenu Mijušković. Aktivnosti su se odvijale na sledećim lokacijama: City Kvart, Zabjelo, Stara Varoš, zgrade Drvoimpex-a, Blok 6.

Dvadeset studenata iz regiona (Podgorica, Cetinje, Split, Sarajevo, Kosovska Mitrovica, Beograd) je tokom pet dana trajanja FLUID-a istraživalo strategije transformacije zapuštenih javnih prostora Podgorice (različite razmjere – XS, S, M, L) u mjesta zajedništva. Stvaranje zajedničkih prostora od zapuštenih javnih prostora predstavlja dio alternativnog procesa razvoja grada u kome se proizvodnja, održavanje i korišćenje prostora dijeli između različitih društvenih aktera – građana, gradske uprave, stručnjaka i investitora. Zajednički prostori su mjesta u kojima se neprekidno ostvaruje društvena razmjena bez koje je nemoguće ostvariti odživi razvoj društva.

Koristeći participativni proces projektovanja koji kombinuje iskustva metoda User Centered Analysis i Participative Action Research studenti su na osnovu razgovora sa građanima osmišljavali projekte intervencija na pet odabranih lokacija u gradu. Namjera osmišljenih intervencija je bila da omoguće zajednička susretanja, razgovore, druženje, rad, odmor, opuštanje, igranje i uživanje gradjana/stanovnika u njihovoj lokalnoj zajednici. Tokom radinice studenti su koristili alate kao što su anketiranje građana (prema Q-upitniku), mentalno mapiranje (prema ID formularu), profilisanje grupa, diskusije, pisanje scenarija i izradu prototipova/maketa, kreirajući raznovrsne dizajnerske proizvode – od prenosnih struktura do stalnih objekata. Koncepti mogućih intervencija na lokacijama prezentovani su javno, poslednjeg dana foruma, zajedno sa rezultatima ostalih radionica koje su se održavale u okviru FLUID dizaj foruma.