O participaciji

Javni i zajednički prostori u našim gradovima često ne dobijaju pažnju potrebnu da se razviju u prijatna mjesta susreta, odmora, razonode, kulture i igre. Razlog za to nekada je nedovoljna ili neadekvatna briga gradskih vlasti, ponekad nemar samih građana ili nesrazmjeran uticaj privatnih i finansijskih interesa u kreiranju naših gradova.

Zato ne zaboravimo svoje pravo, ujedno i obavezu, da iskažemo kako naši gradovi treba da budu uređeni i da pokažemo kako naši javni i zajednički prostori mogu da se koriste. Građansko učešće u kreiranju javnog prostora podrazumijeva razmišljanje o prostoru, ukazivanje na probleme, predlaganje rješenja i učešće u ostvarivanju željenih planova i promjena.

Platforma NAŠ GRAD, NAŠA SCENA je osmišljena da podstakne i promoviše proaktivni odnos građana, jer građansko učešće u kreiranju javnog prostora podrazumijeva razmišljanje o prostoru, ukazivanje na probleme, predlaganje rješenja i učešće u ostvarivanju željenih planova i promjena.

Predlažemo da pregledate materijale:

"Smjernice za oživljavanje javnih prostora [izbor dobrih praksi", urednice Aleksandra Kapetanović i Jelena Pejković,  Expeditio, Kotor, 2013.

"Vodič za učešće građana/ki u razvoju lokalnih kulturnih politika u evropskim gradovima", Jordi Pascual i Ruiz Sanjin Dragojević, Expeditio, Kotor, 2011.

"Evropska gradska povelja / Vraćanje gradskih ulica ljudima", Expeditio, Kotor, 2005.

"Doprinos kulturnih i kreativnih aktera osnaživanju građana/ki", ECLECTIS project, 2012.-2014. (eng)

"Oživljavanje gradskih trgova u balkanskim gradovima", urednik Srefano Romano, 2012. (eng)